Menu

Natáčení celovečerního filmu v Pardubicích

O tom, kam mohou člověka dovést motivační hesla, natáčí Jan Musil celovečerní film v Pardubicích

Novináři se tento týden mohli podívat na jednu z filmových lokací nově vznikajícího celovečerního filmu podle scénáře herce Východočeského divadla v Pardubicích Jana Musila, který je zároveň režisérem a koproducentem filmu. Štáb s produkční společností Troy Horse film právě natáčel v Pohádkové zahradě, což je ukázková farma s domácími zvířaty nedaleko areálu hřbitovů. Setkání zorganizovala krajská filmová kancelář East Bohemia Film Office, která pomáhá produkci například s vytipováním ubytování herců nebo s konzultací některých lokací.

Hlavní hrdina filmu právě odklízí vidlemi hnůj a vede dialog s kolegou, který se nepředře. Kamera snímá detaily, pak znovu celek. Pracovníci Pohádkové zahrady sypou krmení zvířatům tak, aby tvořila pozadí záběru. Čeká se, až v dálce přejede sanitka. Kokrhá kohout, kolem se motají kozy, ovce, beran, jeden pašík, slepice a kachny. Drzá husa občas hercům rozváže tkaničky u bot.

Název se řeší, téma je jasné

Jak se bude film jmenovat, je zatím otázkou, původní název „Magor“ a pracovní název „Ovce žerou první“ byly zavrhnuty a tvůrci počítají s tím, že ten správný nápad vznikne až během natáčení. Každopádně téma filmu je jasné: „Hrajeme si s motivačními hesly, kterými jsme v dnešním světě obklopeni od triček, nápisů, značek až po online prostor. Neděláme si legraci z lidí, kteří něco dokázali, ale z těch, kteří svůj byznys vybudovali na všeobecných poučkách o životě, “ říká autor Jan Musil, který nad scénářem strávil pět let. Za tu dobu přečetl množství motivačních knih, zhlédl stovky videí a navštívil i některé živé akce tohoto druhu, které trochu připomínaly sektu.

 

Herci jsou nadšení ze scénáře

Hlavního hrdinu filmu hraje Michal Balcar. „Dušan pracuje v minizoo, ale snaží se změnit svůj osud, takže píše scénář, se kterým se chce prosadit. To se mu nedaří, stejně jako není úspěšný v lásce. Proto začne svoje problémy řešit podle po svém pochopených rad různých motivátorů a manipulátorů. Víc už nemůžu prozrazovat, řeknu jen to, že ten scénář je božskej a pokud se podaří film natočit jen z poloviny tak, jak bych si přál, tak bude skvělej, “ konstatuje představitel hlavní role.

„Rozhodně je to netypický scénář, v českém i mezinárodním prostředí, “ prozrazuje představitel vedlejší role Kryštof Bartoš. Jeho postava je Dušanův kolega, pomocník v minizoo, takový typický nemakač. V dalších rolích uvidí diváci například Jana Dolanského, Alenu Dolákovou nebo Gabrielu Mikulkovou.

 

Nízký rozpočet má regionální podporu

Nízkorozpočtový film vzniká především díky nadšení tvůrců a podpoře v regionu. Do ní se zapojil i Pardubický kraj. „My se hlásíme k podpoře audiovizuální tvorby jak dokumentární, tak hrané, která vzniká na území kraje. Má to ekonomický přínos pro místní subjekty a pomáhá to k  propagaci kraje i filmové turistice. Tento film dostal ve dvou letech po sobě na přípravu dohromady půl milionu korun od Pardubického kraje, “ uvádí radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity Alexandr Krejčíř.

Další filmové záběry vznikají například ve Východočeském divadle, kde mají filmaři také významné technické a materiální zázemí, v pardubické nemocnici, v bytě na Dašické ulici, v pardubickém baru nebo v prostorách firmy enteria, která film také podpořila. Film má 13 natáčecích dnů v kuse, aby využil divadelních prázdnin a také se vešel do rozpočtu. Natáčí se v Pardubicích, většina štábu je z Pardubic a dává také příležitost mnoha pardubickým umělcům. V kinech se objeví po postprodukčním dokončení zřejmě v roce 2024 a  premiéra bude samozřejmě v Pardubicích.

Natáčení probíhá od 1. srpna do 13. srpna 2023 na Pardubicku.

Scénář: Jan Musil

Režie: Jan Musil

Kamera: Lukáš Kratochvíl

Zvuk: Sype studio

Produkce: David Kopecký a Troy Horse Film, s.r.o., Jan Musil

 

Contact

 
FOLLOW US
facebook new-instagram-logo-png-transparent 
 
Alena Horáková
a.horakova@vychodnicechy.info
phone: +420 725 702 650

East Bohemia Film Office
náměstí Republiky 12
530 02 Pardubice
Czech Republic
 
logo-czech-republic

{{ tidy_alt(config('app.name')) }}