Menu

O natáčení v kraji jednal filmový workshop v Pardubicích

Jak dostat do regionu filmaře a jak filmy využít k posílení image
kraje – to byla hlavní témata, o kterých se diskutovalo v úterý a ve středu na Krajském úřadě Pardubického kraje. Společně se sešli představitelé společností Czech Film Commission, CzechTourism a Destinační společnosti Východní Čechy. Za Pardubický kraj jednal krajský radní pro cestovní ruch René Živný
.

 

     „Pardubický kraj je v tomto ohledu průkopníkem, protože již více než rok se této problematice věnuje East Bohemia Film Office, která vznikla iniciativou Destinační společnosti Východní Čechy. Pomáhá filmařům při výběru lokací v regionu a vyjednávání s úřady a dalšími subjekty. Právě díky činnosti filmové kanceláře je Pardubický kraj nejblíže k získání certifikované značky Film friendly region. Tato značka bude jedním z rozhodovacích momentů filmařů při výběru lokací pro natáčení, “ vysvětlil krajský radní René Živný. Certifikace by měla být dokončena do několika týdnů, protože East Bohemia Film Office splnila všechna kritéria a na filmovém workshopu o tom informovala zástupce Czech Film Commission a CzechTourism.

     Jednou z možností, jak filmaře do regionu nalákat, je založení regionálního filmového fondu. Tato pobídka je v zahraničí běžná, v České republice je zatím pouze na úrovni národní.

     „Pokusíme se vytvořit systém kritérií, která by stanovila podmínky pro čerpání z takového fondu. Jedním z nich by určitě bylo, aby štáb v  kraji utratil minimálně 150 procent hodnoty příspěvku z fondu. Je to všechno ještě v přípravě, “ dodal krajský radní René Živný.

     Náš kraj už v minulosti byl oblíbeným místem filmování a vznikly tu některé kultovní filmy, například Spalovač mrtvol se natáčel v krematoriu v Pardubicích, Všichni dobří rodáci ve městě Bystrém nebo třídílný film Ďáblova lest v Pardubicích a Podlažicích.

Contact

 
FOLLOW US
facebook new-instagram-logo-png-transparent 
 
Alena Horáková
a.horakova@vychodnicechy.info
phone: +420 725 702 650

East Bohemia Film Office
náměstí Republiky 12
530 02 Pardubice
Czech Republic
 
logo-czech-republic

{{ tidy_alt(config('app.name')) }}