Menu

Mezinárodní letiště v Pardubicích se představuje jako filmová lokace

Pardubice jsou již historicky jedinečné svým rozvinutým dopravním systémem. Město perníku se nachází na evropském železničním koridoru spojujícím Berlín s Vídní; dálnice vedoucí z Prahy končí v nedalekém Hradci Králové; nechybí ani lodní doprava - vždyť Pardubice leží na soutoku splavné části Labe s Chrudimkou. To ale není vše. Pardubice jsou rovněž známé díky letecké dopravě, a to nejenom díky každoročně pořádané Aviatické pouti nebo jako rodiště jednoho z nejvýznamnějších průkopníků české aviatiky - konstruktéra a pilota Jana Kašpara.

V současné době jsou Pardubice s leteckou dopravou spojovány především díky nejmladšímu mezinárodnímu letišti v České republice. Letiště Pardubice je regionální letiště se statutem veřejného mezinárodního letiště se smíšeným civilním a vojenským provozem. Správu civilní části letiště vykonává společnost East Bohemian Airport, a.s. „Pardubického letiště se letos stalo členem evropské asociace letišť - Airport Council Internationale Europe, která sdružuje na 500 letišť ze 45 evropských zemí. Zařadilo se tak do rodiny vzdušných přístavů, přes které jde každoročně 90 procent komerčních letů. Výhodou letiště je přátelské rodinné prostředí, rychlé a pohodlné odbavení, výborná dopravní obslužnost i bezplatné parkování“, prozradila Ing. Hana Šmejkalová, ředitelka letiště a místopředsedkyně společnosti East Bohemian Airport, která pardubické civilní letiště provozuje.

Odbavovací letištní hala je osazena dvěma přepážkami k odbavení letů, které jsou schopné obsloužit 120 osob za hodinu, dále dvěma stanoviště bezpečnostní kontroly a čtyřmi stanoviště pasové kontroly. Nechybí možnost občerstvení i obchod duty free.

Betonová runway pardubického letiště je dlouhá 2,5 kilometrů a široká 75 metrů. V České republice širší runway nenajdete. Po ní se pohybuje množství techniky, kterou letiště disponuje - žlutý letištní speciál Škoda Octavia ASFT, který měří brzdné vlastnosti dráhy; vozidlo cabin servis pro vyprázdnění či dočerpání vody nebo odpadů; troje nástupní schody pro pasažéry. Skutečným obrem na pardubickém letišti je cisterna Schwarzműller s tahačem Mercedes Acrtos na tlakové plnění paliva do letadel, která měří přes 20 metrů na dálku a jejíž návěs má kapacitu 33.000 litrů, což je zhruba 27 tun leteckého paliva. V zimě se zase letiště neobejde bez vozidla na de-icing, další potřebnou technikou je například externí vzduchový startér nebo pozemní generátor elektrického proudu.

Pro uskladnění letištní techniky slouží technické zázemí. Převážná část prostor pro garážování je dimenzována na vozidla střední velikosti nákladních automobilů. Pro větší techniku, například pro úklid sněhu slouží atypické prostory s průjezdným profilem o šířce 6 metrů a výšce 4,5 metrů.

 „Pardubické letiště toho rozhodně nabízí daleko víc a věřím, že z něj může být atraktivní lokace pro realizaci různých audiovizuálních projektů. S filmaři budeme rádi spolupracovat a jsme připraveni jim vyjít v rámci našich možností vstříc“, doplnila Ing. Hana Šmejkalová.

V červnu letošního roku byla zahájena výstavba moderního terminálu, který zvýší komfort pro cestující, vylepší a zrychlí služby nabízené leteckým společnostem a tím zatraktivní letiště Pardubice nejen pro zahraniční partnery. Podle plánu tato rozsáhlá letištní stavba uvítá první cestující na podzim 2017.

Pro více informací o možnosti natáčení na pardubickém letišti: East Bohemian Airport, a.s., Eva Kadlecová, kadlecova@airport-pardubice.cz, tel.: +420 466 310 150.

Pro natáčení ve východních Čechách obecně je Vám k dispozici regionální filmová kancelář East Bohemia Film Office - http://eastbohemiafilmoffice.cz/cs/kontakty/

Contact

 
FOLLOW US
facebook new-instagram-logo-png-transparent 
 
Alena Horáková
a.horakova@vychodnicechy.info
phone: +420 725 702 650

East Bohemia Film Office
náměstí Republiky 12
530 02 Pardubice
Czech Republic
 
logo-czech-republic

{{ tidy_alt(config('app.name')) }}