Menu

Zapomenutý pseudogotický lovecký zámeček v Rohoznici

V lese mezi obcemi Dobřenice a Rohoznice v Pardubickém kraji se nachází zajímavá stavbička. Je to bývalý lovecký zámeček z roku 1880, který svým nenadálým zjevením se v houští každého překvapí. Blízký rybník pak dokresluje představu kdysi romantického místa, kde se za slunného dne procházelo panstvo a okolím se neslo halali.

Letohrádek je obdélná novogotická stavba, v severní části patrová. Fasády zdobí omítka sytě červené barvy napodobující bosáž, zdi jsou zakončeny cimbuřím. V kruhové nice v severním průčelí je erb stavebníka Karla D. Weinricha. V částečně podsklepeném přízemí je mezi dvěma čtvercovými místnostmi sevřená vstupní chodba vedoucí k točitému schodišti do patra umístěnému v šestibokém přístavku ve středu východní fasády. V podobě štíhlé okrouhlé vížky schodiště pokračuje dále na terasu na střeše prvního patra. To tvoří pouze dvě místnosti nad chodbou a severní místností přízemí, místnost nad chodbou je zaklenuta křížovou klenbou se štukovými žebry. První patro bylo také přístupné zvenku po dvouramenném schodišti lomícím se kolem severovýchodního nároží letohrádku.

Budova je dnes značně zdevastovaná, jsou poškozeny fasády, vnější schodiště, zřítila se část podlahy patra i schodiště v okrouhlé vížce, do budovy zatéká. Po dálnici je do Rohoznice možné z Prahy dojet za něco málo přes 1 hodinu.

 

Contact

 
FOLLOW US
facebook new-instagram-logo-png-transparent
 
Lucie Ondráčková
l.ondrackova@vychodnicechy.info
phone: +420 725 702  651

East Bohemia Film Office
náměstí Republiky 12
530 02 Pardubice
Czech Republic
 
logo-czech-republic

{{ tidy_alt(config('app.name')) }}